A felnőttek rendszeres sportolása egyesületünk fontos célja!

Cikkek

Tudtad? A Magyar lakosság alig 17 %-a sportol/ edz heti rendszerességgel. Ez elég elkeserítő szám főleg, hogyha tekintetbe vesszük, hogy ennek a 17 %-nak a nagy részét főként az iskoláskorúak teszik ki.

Hogy miért fontos a sport?

Mindenki által köztudott, hogy a hosszú távú egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres mozgás. A heti minimum 2 alkalommal történő sporttolással rendben tartható a testsúly, megőrizhető a fiatalabb korban természetesnek vett rugalmasság, megfelelő izomzat. A mozgásnak jó hatása van a vérkeringésre és érrendszerre, a test anyagcseréjére, a szervezet ellenálló képességére, az immunrendszerre, amit főleg télen érzékelünk, megelőzhető a meszesedés és még annyi mindenre jó a sport, hogy felsorolni is szinte lehetetlen. Ezeket mindenki tudja, de akkor miért nem tülekednek az emberek az edzéseken?

Ha elnyomja az életkedvet a napi rutin…….

Felkelsz, reggeli, öltözés, irány a munkahely, megint ugyanaz, megint nincs idő enni, persze későn szabadulsz a munkahelyről, örülsz, ha hazaérsz, végre jól teleeszed magad, leülsz a kanapéra, csak úgy repülnek az órák. Megint éjfél, fürdés, alvás. Rengeteg embernek így néz ki a napi rutin és el is felejt élni, közben kúsznak fel a kilók és alig észrevehetően vész el a fiatalság, vele a hamvasság, az egészség, a rugalmasság, a szépség, az életkedv……… de hát már anyáink is így csinálták…..

De tényleg így kell lennie?

NEM!!! Ezt kiáltás lenne, amennyire hangosan csak a torkomon kifér. Ember vedd már észre, ezzel teszed magad beteggé és koravénné! Pedig sohasem késő. Sokan nem tudják, hogy azért, mert valaki fizikai munkát végez, még nem mozgat meg minden izmot, így szükséges a többit is átmozgatni. Aki viszont ülőmunkát végez, az még rosszabb helyzetben van. Nekik kötelezően előírnám az edzést, hogy ne ülő helyzetben sorvadjanak el az izmaik.

Miért pont a japán jiu jitsu?

Természetesen ez nem kötelező, de ha már lejárok valahová edzeni, akkor miért ne tanuljak mellé valami olyat, amivel meg is tudom védeni magam? Miért ne tanuljak hozzá a Japán kultúráról, fegyverekről? Az általunk oktatott japán harcművészeti stílusokban mindenki megtalálhatja a neki tetsző részeket. A pusztakezes önvédelem, az ütés-rúgás küzdelmek, a dobások, a magas szintű földharc technikák és az ezekkel való küzdelmek azoknak, akik szeretik az erőteljesebb, de biztonságos testi igénybevételt. Az okinawa kobudo és a szamuráj kard használata azoknak, akik inkább kerülnék a küzdelmet, de érdeklődnek a japán kultúra iránt. És természetesen még nem említettem az ízületfeszítéseket, fojtásokat, a fegyveres önvédelmi technikákat, ami magas fokú koordinációs fejlesztést tesz lehetővé úgy, hogy nem kell unalmas tornagyakorlatokat végezni valamilyen fitness teremben, vagy súlyt rángatni valahol és közben figyelni, ahogy néhányan fehérjekoktéloktól megacélosodva lesik magukat a tükörben.

Nos? Akkor jössz az edzeni? Vagy inkább kifogásokat keresel, és csendben megöregszel egy fotelban ülve?

Vélemény, hozzászólás?